Paredes: “Tinc tres sets a casa: balcó, saló i portal”
De vegades no saps a on et portarà el futur ni a què t'acabaràs dedicant. Ainhoa Paredes és una periodista que des de 2006 treballa com corresponsal a Londres per a Telecinco. Paredes viu pendent de les notícies les 24 hores del dia els set dies de la setmana. "Cada dia aquí és un món. Estàs amb una notícia i has de creuar tot Londres o agafar un avió per informar d'una altra", explica la periodista.
Tot i ser de mallorquina, la corresponsal va estudiar a Navarra, ja que a l'illa no hi havia encara Facultat de Comunicació. Des de sempre li van interessar els assumptes internacionals i, al 2002, va arribar a Londres per fer un màster de Relacions Internacionals i Diplomàcia.
"Una vegada allà vaig començar a conèixer corresponsals i, amb els temps, van ser ells qui em van demanar que els substituís un mes, una setmana...", així explicava els seus inicis dins del món dels mitjans de comunicació.
Paredes abans d'entrar en directe. (DOBLECHECK)
Actualment la vida del corresponsal és molt dura i, de fet, hi ha dos tipus de periodistes: els que tenen un contracte amb el mitjà o els freelance. Tot i treballar amb Telecinco, Paredes és una periodista autònoma, no té exclusivitat amb una cadena. "Aquí estem totalment sols, casa meva és, en general, l'oficina de treball", indica la corresponsal.
Com és la vida d'una corresponsal freelance?
El 23 de març, Boris Johnson va decretar l'inici del confiament per a tots els anglesos. Paredes explica que aquell dia va decidir quedar-se a casa i treballar des d'allà, "vaig organitzar-me tres sets a casa: un al balcó, un al saló i l'altre al portal".
"M'he acostumat a estar sempre disponible"
Els corresponsals sempre han d'estar a alerta. "Quan surt una breaking news potser tens cinc minuts des de què t'avisen fins que et donen el senyal del directe", confessa la periodista.
Al no tenir delegació ni equip, els corresponsals han de buscar-se les seves pròpies localitzacions. El lloc preferit de Paredes és al costat del Parlament o del London Eye. "Hi ha vegades que no tens temps d'anar al lloc on t'agradaria per falta de temps", comenta.
🇬🇧 Está imagen frente al London Eye marca el fin de otra jornada de trabajo #londonlockdown #London #coronavirus #StayAtHome #StayHomeSaveLives pic.twitter.com/okovSsoGOD
— Ainhoa Paredes (@AinhoaParedesUK) March 21, 2020
"M'he acostumat a estar sempre disponible", diu Paredes. La periodista explica que has d'estar al costat del mòbil gairebé sempre, "ja que tan important és que estiguis disponible com ho és tenir unes bones fonts".
"Normalment sempre vaig a les fonts directes i oficials. Si és un atac jihadista a la policia. Per exemple, quan va ser l'atemptat de Manchester, vaig anar directament a la policia de Manchester. A vegades, ser el primer no significa ser el millor periodista", argumenta.
Com amb la resta de sectors de treball, ara hi ha molta més competitivitat entre periodistes, sobretot amb l'arribada de les xarxes socials, "molts companys escriuen un #ÚLTIMAHORA amb la notícia i posen malament la dada, només perquè volen ser els primers".
La corresponsal mallorquina entrevista una manifestant als carrers de la capital britànica. (DOBLECHECK)
Com un periodista pot arribar a ser corresponsal?
Ainhoa Paredes confessa que has de tenir moltes ganes. "Al ser autònom, en ocasions la televisió no et cobreix l'assegurança i, hi ha vegades que tenim por que ens robin, sobretot la càmera".
"Tens dues vies per ser corresponsal: que visquis ja al lloc, com va ser el meu cas, o que estiguis treballant per a un mitjà i t'enviïn cap al país en qüestió", argumenta. "Per exemple, a Televisión Española (TVE), primer estàs a la plantilla de la corporació i des de Madrid viatges al país".