Reivindicació en forma de castells femenins

Dues dones tancant una pinya castellera. // Laura Monill
Reivindicació en forma de castells femenins

Les castelleres de Barcelona s’uneixen en motiu de la manifestació feminista 8M

 

“És una oportunitat per sentir veus femenines liderant, així resumeix una jove castellera l’actuació que han realitzat, el passat 8 de març, les 8 colles castelleres de Barcelona. Els castells femenins són un símbol de revolució, un empoderament de les dones per demostrar que les posicions no tenen gènere.

Per primera vegada, les colles de Sarrià, Sants, Sagrada Familia, Gràcia, Poble Sec, la Jove de Barcelona i Castellers de Baercelona s'han unit el Dia de la Dona per fer una actuació íntegrament femenina.

Les 8 colles castelleres de Barcelona unides a la manifestación feminista 8M. // Rubén Navarro

"Aquesta iniciativa va sortir de la proposta de diverses castelleres de colles de la ciutat que formem també part de la Comissió d'Equitat de la CCCC, amb la voluntat de fer una acció reivindicativa en el marc dels actes del 8 de març", explica la Mireia Alonso, membre de la Comissió d'Equitat de la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya. A més, Alonso defensa que els castells femenins permeten veure dones ocupant posicions tant al castell com de lideratge que normalment són ocupades per homes

"​Sense dones no hi ha castells", el lema d'aquista iniciativa

A les 5 de la tarda, el xamfrà del Carrer d'Aribau amb la Gran Via de les Corts Catalanes ja era ple de castelleres de totes les formacions de Barcelona. Les membres de la tècnica de cada colla van reunir-se per muntar les pinyes, el tronc i el pom de dalt de totes les construccions castelleres que es farien a continuació. 

A la calçada de la Gran Via hi havia unes 200 castelleres, gralleres i timbaleres que esperaven atentes les indicacions d’aquelles que estaven liderant. Es van alçar dos pilars de quatre, per donar el tret de sortida a l’actuació, un tres de sis i un quatre de sis durant l’actuació. Per últim, dos pilars de quatre, per posar punt i final. 

Enxaneta adalt d'un castell. // Rubén NavarroEnxaneta fent l'aleta d'un pilar de quatre. // Rubén Navarro

Totes les construccions castelleres que es van alçar tenien representació, tant a pinya, canalla i tronc, de les diverses colles de la ciutat. Per aquest motiu, l’espectacle no era només la construcció de castells íntegrament femenins, sinó que es van veure tots els colors de la ciutat i la cohesió de totes les colles. 

Els castells tenen la seva base en la confiança i s’acostumen a treballar sempre amb les mateixes persones de la colla. Aquesta iniciativa és un vot de confiança cap a la manera de treballar de les altres colles. Per la Cintia, dels Castellers de Sants, aquesta iniciativa li ha donat la oportunitat de veure la manera de fer de la resta de colles i aprendre a treballar amb persones que desconeixia.

El món casteller, un món encara d'homes

Les dones són el 40% de la comunitat castellera de Catalunya, segons dades de l'informe ‘El paper de la dona en les estructures de poder de les colles castelleres’ elaborat l’any 2017 pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili.

 

Les colles castelleres són organitzacions socials on es reflecteixen els comportaments de la societat, incloent el domini dels valors patriarcals. Les desigualtats es fan evidents, per exemple, en els rols que ocupen homes i dones a les colles. 

Avui en día és difícil concebre els castells sense les dones i les nenes, ja que els registres demostren que gràcies a elles, els castells han augmentat de gamma. Fins als anys 80, les dones no van començar a formar part de les estructures castelleres.

Actualment, la representació d’homes als òrgans decisius de les colles, la junta i la tècnica, és molt superior a la de les dones que, a més, solen encarregar-se de les tasques relacionades amb les cures o la canalla

 

Segons els gràfics, els valors patriarcals de la societat es reflecteixen en els rols que ocupen homes i les dones a les colles. La tècnica de canalla, en termes generals, és l’única que ha estat liderada majoritàriament per dones. Segons les dades de l’informe ‘El paper de la dona en les estructures de poder de les colles castelleres’ només el 17% de les caps de colla de totes les formacions de Catalunya han estat dones. Aquesta dada reafirma el fet que els organismes de poder són ocupats per homes també a les colles castelleres. 

Cal destacar que les colles barcelonines estan començant a prendre consciència, ja que actualment a la capital catalana cinc de les vuit colles de la ciutat estan liderades per dones: Núria Angerri, cap de colla de la Jove de Barcelona, Anna Jiménez, cap de colla de la Sagrada Família, Anna Coll, cocap de colla dels Esquerdats, Ariadna Vàzquez, cocap de colla de Sants; i Mariona Corominas, a Sarrià.

 

Dies d’assaig i treball en equip

Durant el mes de febrer, les dones de les 8 colles de Barcelona van assajar a diversos locals castellers com el de Poblesec o el de la Vila de Gràcia. Un espai on van poder treballar juntes amb gran concentració i silenci que van ser factors vitals per conseguir fer els castells i pilars realitzats el passat 8M.

“Després d'aquests assajos m'agradaria crear una colla només de dones, perquè juntes fem pinya”, argumenta la Maria Puyuelo de la colla de la Jove de Barcelona.

Castells 8M