‘Fridays For Future’ arrela a Barcelona amb 10.000 estudiants
Girona és la primera ciutat a Espanya que se suma al moviment i Barcelona la secunda i supera en poc temps
Les concentracions del moviment Fridays For Future a Barcelona contra el canvi climàtic han crescut des que van començar a finals de febrer. En la mobilització del 15 de març, “Global Strike”, van aconseguir mobilitzar 10.000 estudiants. Girona va ser la primera a sumar-se a Espanya i Barcelona la va procedir. Les concentracions continuaran cada divendres fins que aconsegueixin unes mesures per part dels governs.
Fridays For Future és un moviment estudiantil que s’està estenent per ciutats d’arreu del món i té una figura representativa, l’activista sueca Greta Thunberg. Aquesta nena de 16 anys va ser qui el va iniciar després d’asseure’s sola davant el seu Parlament reivindicant unes mesures per combatre el canvi climàtic.
Un dels seus objectius és vetllar pel compliment de l'Acord de París i demanen que es declari “l’estat d’emergència climàtica, ja que la contaminació es troba a més del 30% per sobre dels límits establerts”, reitera la portaveu de Fridays For Future a Barcelona, Andrea Muñoz. També ha afegit que és necessària la presa de mesures eficients, ja que no deixaran les mobilitzacions fins que es donin solucions.
Organitzacions que recolzen el moviment
No només estudiants, sinó organitzacions, com el sindicat estudiantil AEP o l’AJEC, donen suport a les mobilitzacions. El SEPC va donar visualització al 15-M, però no el va secundar. “No ens volem involucrar com a sindicat perquè tenim por que alguns interessos polítics acabin desmembrant l’essència del moviment. Però cadascú, en individual, sí que pot participar”, diu el representant del SEPC a la Universitat de Girona, Ricky Llorente. Paral·lelament, el portaveu del SEPC a Barcelona, Borja Latorre, destaca la importància d’assegurar unes condicions dignes als treballadors i una producció ecològica per la majoria de la població.
L’Assemblea de Bombers de Catalunya es va unir el divendres 29 de març a la marxa per l’emergència climàtica i també polítics recolzen el moviment ecologista en els seus discursos. Mercè Rius, directora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat té una valoració molt positiva del moviment i troba que és una bona iniciativa que el jovent s’impliqui en un tema com és el canvi climàtic.
El diputat al Parlament europeu, Francesc Gambús, ha estat vinculat a la comissió de medi ambient i, recentment, ha publicat un llibre en què parla sobre l’economia circular, “Fem-ho circular: una nova manera de produir, una nova manera de consumir”. Gambús ha destacat que la Unió Europea està estretament connectada amb les reclamacions de Fridays For Future i indica que el missatge ha de dirigir-se als partits i governs nacionals, perquè la UE ja compta amb un conjunt de polítiques de canvi climàtic i sostenibilitat.
Reaccions al moviment
D’altra banda, els estudiants reben crítiques des del sistema educatiu o d’alguns mitjans, ja que les marxes s’organitzen en horari lectiu. Un altre portaveu del moviment a Barcelona, Guillermo Chirino, reconeix que és frustrant que rebin aquests comentaris. “Són els governs qui no han fet els deures, han hipotecat el nostre futur”, diu Chirino, “tot i no anar a classe tots els divendres, ens compensa”. I afegeix que són l’última generació del planeta terra que té a les seves mans aturar la crisi climàtica.
Persones d’altres institucions, com l’encarregat de l’Àrea d’Adaptació Catalana pel Canvi Climàtic, Gabriel Borràs Calvo, considera que no anar a classe per expressar una preocupació per una emergència climàtica no és perdre el temps, és aprofitar-ho. Fa una crítica del sistema educatiu d’alguns centres escolars que no esmenten el canvi climàtic i el tracten com un tema de l’àmbit de la sostenibilitat i del medi ambient. “Quan en realitat és una crisi de creixement del sistema econòmic que tenim, és una crisi de cadascú”, conclou Borràs.
Fins ara Fridays For Future s’ha centrat en universitaris, però preveu arribar a alumnes de secundària i organitzar sessions de formació. D’aquesta manera, els manifestants aniran augmentant i el moviment s'anirà enfortint.