Rubí és un dels municipis que més gossos abandona els últims anys

A Espanya s’abandonen 2,38 gossos per cada mil persones i a Rubí 3,7.

Rubí es consolida com un dels municipis amb la ràtio més alt d’abandonament de gossos per habitant. Les xifres mostren una preocupant tendència per part dels ciutadans a deixar perdre els seus cans i situen a la ciutat del Vallès Occidental en un context pitjor que capitals de província com Girona, Barcelona o Tarragona.  ​

Gràcies a algunes dades de l’associació Sir Can, que recull gossos i gats abandonats, hem sabut que el 2017 va haver-hi 293 abandonaments mentre que el 2018, van registrar 283. Per altra banda, el 2017 van ser recuperats 80 gossos i l’any passat la xifra de gossos va pujar a 97. Segons ABC, per cada mil persones s’abandonen 2,38 gossos a Espanya. Que comparat amb Rubí, que serien 3,7 abandonaments per cada mil ciutadans, és una xifra considerable.

 

El paper de l'Associació Sir Can

L’entitat Sir Can col·labora amb 11 Ajuntaments de Barcelona: Abrera, Cornellà de Llobregat, Olesa de Montserrat, Gavà, El Prat de Llobregat, Rubí, Montornès del Vallès, Esplugues, Esparreguera, Begues, Castelldefels, a més de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Entre tots aquests municipis i institucions, el que més gossos abandona és Rubí, encara que hagi millorat respecte a l’any 2017

Segons la responsable de l’associació Sir Can, Belinda Pérez, les persones abandonen perquè el gos no s’adapta a les seves necessitats i prenen aquesta decisió. Reivindica que les persones no adoptin les seves mascotes si no saben si les podran cuidar. “Hi ha poca constància per part dels propietaris i poc control en el municipi. Hi ha molt reincident”. És per això, que firmen convenis amb les ciutats per poder col·laborar i millorar la vida dels cans.

Una resposta en diverses campanyes

L’Ajuntament de Rubí, davant d’aquestes xifres, ha iniciat diverses campanyes per combatre i solucionar l’abandonament de gossos. Ja que, tot i mantenir-se una xifra estable en els tres últims anys, el nombre d'abandonaments continua sent bastant alt. Una de les campanyes per combatre aquest problema és "fomentar una tinença responsable d’animals”, que té dos objectius. Per una banda, conscienciar a la ciutadania sobre els seus drets i deures com propietaris d’un animal de companyia, i per una altra, contribuir al benestar d’aquests animals.

Una altra campanya és “fomentar el cens de gossos”, que pretén que les propietàries d’un gos, inscriguin el seu animal en el registre. Si ho fan, se’ls hi ofereix la possibilitat d’assistir a un curs gratuït per aprendre a cuidar-lo i educar-lo d’una manera correcta.

L’última campanya, que no va tan relacionada amb l’abandonament dels gossos, és “per eliminar els excrements de gossos a la via pública”. L’objectiu és combatre l’activitat incívica d’alguns propietaris i sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir la ciutat neta.

La tasca important dels Rodamons de Rubí

Dins de Rubí, una altra associació que combat l’abandonament de gossos, és Rodamons de Rubí. La protectora animal que, porta des de 2009 ajudant animals que es troben en situacions de desemparament als carrers de la ciutat, ha reivindicat que l’abandonament dels gossos influeix notablement en la seva conducta i comportament.

L'associació Rodamos de Rubí denuncia els efectes que té l'abandonament en l'animal (DOBLECHECKUIC).

Els animals arriben, fins i tot, a patir malalties i trastorns, com pot ser, l’ansietat per separació a causa de la por que els produeix estar sols. La coordinadora de l’Associació Animal, Rodamons de Rubí, Luisa Pellejero afirma que "és evident l’estrès que els animals pateixen quan els abandonen. Ja que, si són animals acostumats a estar a casa, es queden bloquejats, en estat de xoc, sense menjar i els hem d’administrar el menjar manualment".

També afegeix que els problemes de conducta i la malaltia, és a dir, el fet d’administrar medicació a un gos diàriament,  són principalment les causes perquè es produeix l’abandonament.

Una resposta conjunta

No només les associacions s’encarreguen de recollir els gossos abandonats sinó que també els mateixos ciutadans, per iniciativa pròpia, decideixen acollir-ne. És el cas de la veïna rubinenca Núria Muñoz, que va adoptar un gos abandonat durant 10 anys i després va morir. “Crec que la gent abandona els gossos per diverses raons. La primera és que la gent no està mentalitzada encara en què consisteix tenir un gos i la segona, que si veuen que el gos no s’adapta a les seves necessitats, veuen com a millor solució, l’abandonament”.

Rubí té una mitjana de 3,7 gossos abandonats per cada mil habitants (DOBLECHECKUIC).

Paral·lelament als efectes que pateixen els gossos quan els seus propietaris els deixen, està el fet de reeducar-los de nou perquè tornin a la situació en què es trobaven anteriorment i millorin el contacte amb les persones. A això es dedica l’etologia, la ciència que estudia el comportament animal.

L’etòleg i propietari de la botiga d’animals "El regne animal" a Molins de Rei i Rubí, Diego Garcés, considera que “la paciència per reconduir la situació i intentar comprendre el que gos entén per veure fins a quin punt l’animal ha rebut les nostres ordres”.

La co-propietària de la mateixa botiga i perruquera canina, Jennifer Martínez té molts clients que són adoptats i tots els casos són diferents però reconeix que el cas de Pitu és el que més li ha impactat en els seus anys de dedicació al sector. “Van maltractar a l’animal violentament fins al punt que va perdre un ull, una protectora el va rescatar i, avui en dia, ha superat el trauma gràcies a l’atenció i amor que rep de la seva propietària”, explica la co-propietària.

El Pitu va perdre un ull per la violència provocada pel seu propietari (DOBLECHECKUIC).

Aquest és un dels diversos casos que hi ha cada dia i que, alguns d’ells, no es tenen en compte. Rubí lluita cada dia per disminuir aquesta problemàtica amb expectatives de resultats positius en un futur.